Zmywarki kapturowe - ich zastosowanie i cechy charakterystyczne

Zmywarki kapturowe – ich zastosowanie i cechy charakterystyczne

Podstawą dobrze działającego lokalu gastronomicznego jest oczywiście świetna kuchnia, bardzo dobry personel, ale także doskonała organizacja pracy. To właśnie od umiejętnego zarządzania całym procesem obsługi zależy, jak restauracja będzie prosperować. W godzinach szczytu, kiedy gości jest naprawdę dużo poziom stresu wzrasta. Pojawiają się pytania, czy zdążymy z wydawaniem zamówień, sprzątaniem itp. Dlatego maksymalnie ułatw sobie pracę dzięki zmywarce kapturowej. To bardzo dobre rozwiązanie szczególnie dla średnich i dużych restauracji.

Oszczędności i czystość w górę

Zmywarki kapturowe są bardzo wydaje, usuwają zabrudzenia z którymi nie radzą sobie zwykłe zmywarki, a do tego są proste w użyciu. Ich budowa pozwala na pomieszczenie nawet największych garnków, wysokich naczyń, szerokich patelni. Nie trzeba dzielić naczyń na te, które należy umyć ręcznie, ponieważ nie zmieszczą się do zmywarki. Dzięki temu możesz oszczędzić znaczną ilość czasu oraz wody. W zmywarkach kapturowych zużywamy mniej wody niż podczas mycia ręcznego. Po każdym myciu naczynia są wyparzane w 90 stopniach, a to przekłada się na podniesienie bezpieczeństwa sanitarnego. Właśnie w takiej temperaturze bakterie są usuwane. Możesz być spokojny o zachowanie wszelkich, nawet najostrzejszych, wymogów SANEPIDU.

Doskonała organizacja

Zmywarki kapturowe to – oprócz idealnej czystości – doskonała organizacja pracy. Kosze wewnątrz zmywarki pozwalają na jeszcze lepsze ułożenie naczyń. W krótkim czasie zyskasz na nowo czyste kieliszki, talerze, garnki, patelnie czy sztućce. Zmywarki kapturowe działają szybko – cykl czyszczenia trwa zaledwie od 60 sekund do kilka minut. Cały proces przebiega bardzo szybko, sprawnie, bez konieczności angażowania personelu. Również budowa zmywarki kapturowej podnosi wydajność i efektywność pracy w kuchni. Jest ona przede wszystkim pionowa, dzięki czemu wzrasta ergonomia pomieszczenia. W niektórych modelach w momencie rozpoczęcia cyklu mycia, naczynia z poprzedniej tury, już czyste, można rozładować z drugiej strony. Są one na wygodnej wysokości dla personelu i nie trzeba się po nie schylać. Ponadto, wiele osób zachwala jej intuicyjność i łatwość w obsłudze. Także samo działanie zmywarki kapturowej jest doskonale skoordynowane, przez co wpisuje się w efektywną pracę całego lokalu.

Moc ze stali

O ergonomicznej budowie zmywarek kapturowych już pisaliśmy. Jednak nie można pominąć materiału, z którego są wykonane. Jak większość dobrej jakości sprzętu gastronomicznego, zmywarki kapturowe zbudowane są z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Jest bardzo łatwa w utrzymaniu czystości, odporna na korozję w szerokim zakresie temperatur, a ze względu na właściwości, często wykorzystywana w przemyśle gastronomicznym. Dodatkowo, stal nierdzewna nie zmienia smaku żywości, nie oddziałuje na nią w żaden negatywny sposób ani na naczynia, na których dania są podawane. Stal nierdzewna jest oczywiście droższa od innego rodzaju stali, jednak jej właściwości pozwalają wygenerować spore oszczędności w dalszej perspektywie czasowej.