
Prowadząc restaurację czy jakikolwiek punkt gastronomiczny musisz brać pod uwagę wiele rzeczy. Twoje dania powinny smakować niezwykle, a do tego prezentować się na idealnie czystych talerzach. Brudny nóż czy widelec, zacieki czy matowe szkło na kieliszku nie mogą zepsuć opinii. Jednak mycie i polerowanie zabiera bardzo dużo czasu, nie wspominając o pracownikach czy ilości zużytej wody. Żaden lokal nie może obejść się bez zmywarki gastronomicznej. Obecnie nie wyobrażamy sobie nawet takiej sytuacji, żeby pracownicy myli tak dużą ilość naczyń ręcznie. Pytanie, którą zmywarkę gastronomiczną wybrać, aby zapewnić efektywne funkcjonowanie restauracji na zapleczu, ale i wysoką jakość naczyń, które podajemy Klientom.
Jedna zmywarka do wszystkiego?
Wiadomym jest, że zaplecze restauracji ma ograniczone możliwości i nie jest z gumy. Projektując kuchnię gastronomiczną liczy się każdy centymetr kwadratowy. Potrzebne sprzęty także nie należą do tych najmniejszych – wręcz przeciwnie. Jednym z nich jest zmywarka gastronomiczna. Oczywiście na rynku występują zmywarki o różnej wielkości, jednak im mniejsza zmywarka tym mniej umytych naczyń w jednym momencie. Właśnie to jest największą zaletą zmywarki gastronomicznej – mycie bezobsługowe dużej ilości naczyń. Są tak zwane uniwersalne zmywarki gastronomiczne. Oznacza to, że można w nich myć każdy rodzaj naczyń – sztućce, garnki, talerze, kubki oraz szkło. Jest jednak jedno ALE. W takich zmywarkach, w zależności od modelu, zaleca się mycie pewnej grupy naczyń oddzielnie lub z przerwą, czyli nie od razu po sobie. Przede wszystkim, skład detergentów do szkła jest inny niż do tłustych blach. Szkło najlepiej myć w temperaturze 40 stopni, natomiast tłuste blachy w 50 stopniach. Zbyt wysoka temperatura powoduje, że szkło matowieje i traci połysk. Do tego dochodzą zbyt silne detergenty, które także pogarszają wygląd szkła. W takim razie może warto rozważyć oddzielną zmywarkę do szkła?
Może jednak osobno?
Profesjonalne zmywarki do szkła cieszą się coraz większym powodzeniem przede wszystkim w barach. Ich główną zaletą jest panująca niższa temperatura wody do mycia w komorze, dzięki czemu szkło pozostaje dłużej lśniące. Kieliszki są myte delikatnie i dokładnie. Do takiej zmywarki także stosowany jest dedykowany detergent, którego skład nie uszkodzi szkła. Często zmywarki do szkła mają możliwość manualnego ustawiania parametrów, co pozwala na jeszcze większą kontrolę całego procesu mycia. Dzięki drugiej zmywarce, dedykowanej tylko naczyniom szklanym, mamy pewność, że dłużej będą nam służyć, ale też zwiększamy ilość mytych naczyń jednocześnie w dwóch zmywarkach – tej uniwersalnej oraz tej ze szkłem. Jednak zanim zdecydujemy się na zakup oddzielnej zmywarki do szkła, warto zastanowić się, czy faktycznie mamy odpowiednią ilość szkła, żeby włączenie specjalnej zmywarki się opłacało oraz czy mamy odpowiednie zaplecze. Jeśli ilość posiadanego szkła jest wystarczająco duża, aby zapełnić zmywarkę to zakup profesjonalnej zmywarki do mycia szkła będzie na pewno dobrym krokiem.