
Mycie ręczne przechodzi już do lamusa. Nic dziwnego – zajmuje mnóstwo czasu, nie przynosi pożądanego efektu, a do tego jest dość drogie. Zwykła zmywarka, którą stosujemy w domu, nie jest wystarczająca na potrzeby lokalu gastronomicznego. Czy istnieje alternatywne rozwiązanie? Oczywiście!
Jest nim zmywarka tunelowa!
Mycie ręczne (manual)…
Ręczne mycie naczyń to prawdziwy koszmar. Nie wiadomo, od czego zacząć wymienianie wad tej czynności. Po pierwsze, zajmuje mnóstwo czasu, a w restauracji czas to pieniądz. Wyobraźmy sobie, że spływają naczynia jednocześnie chociaż z czterech stolików, przy których siedziały po dwie osoby. W najlepszym przypadku mamy już do umycia osiem talerzy, osiem widelców, osiem noży, osiem filiżanek,
szklanek lub kieliszków. Stoliki muszą być gotowe w ciągu kilku minut na przybycie kolejnych gości. Czasu jest naprawdę mało na umycie naczyń. Nie wspominamy typowego piątkowego lub sobotniego wieczora, gdzie obłożenie stolików jest duże, a czyste naczynia wręcz “wychodzą”.
Ręczne mycie wcale nie jest ekonomiczne. Zużywamy o wiele więcej wody, przez co nasze rachunki są zdecydowanie wyższe. Do tego dochodzą detergenty, które nie są optymalnie podawane . Dodatkowo, musimy zatrudnić więcej osób do samego zmywania naczyń.
Często się mówi, że aby efekt naszej pracy był powalający, musimy wziąć sprawy we własne ręcę.
Niestety zmywania to nie dotyczy. Mycie ręczne w pośpiechu może spowodować, że naczynia będą niedomyte, a powstałe smugi czy nawet niewielkie ślady tłuszczu na zawsze zniechęcą naszych gości do ponownych odwiedzin.
Jak widać, zmywanie ręczne w lokalu gastronomicznym może przynieść nam więcej strat, niż zysku. Co
w takim razie zrobić?
…kontra automat!
Zmywarki do naczyń, które stosuje się w domach są nieodpowiednim rozwiązaniem dla restauracji. Ich pojemność jest zdecydowanie niewystarczająca, programy niedostosowane do wymagań sanitarnych, a czas trwania programów piorących zdecydowanie za długi. Dlatego lepiej zainwestować w zmywarkę gastronomiczną. Jednym z rozwiązań są zmywarki tunelowe.
Są bardzo wygodne w użytkowaniu. Polegają na pracy taśmowej. Z jednej strony odkładamy brudne naczynia, które prowadzone są na taśmie
do odpowiednich modułów. Na początku przechodzą przez mycie wstępne, gdzie usuwane są resztki jedzenia. Następnie, przechodzą do modułu mycia właściwego, gdzie przy użyciu detergentów i dostosowanej temperatury, naczynia stają się nieskazitelnie czyste. Kolejnym etapem jest wyparzenie w temperaturze między 85, a 90 stopni. Wtedy znikają wszelkie bakterie i drobnoustroje. Po przejściu przez
wszystkie moduły, naczynia odbieramy po drugiej stronie taśmy. Cały proces może wydawać się długi, jednak trwa zaledwie 1,5 minuty. Wydajność zmywarek tunelowych jest różna, jednak przeważnie jest to ponad 100 koszy na godzinę. W tym czasie Twoi pracownicy, zamiast stać przy zlewie, mogą zająć się obsługą klientów, a Ty masz idealnie czyste naczynia, które spełniają najbardziej surowe wymogi
sanitarne.