
Naczynia na najwyższy połysk, idealnie umyte bez zacieków i do tego bez grama wirusów oraz bakterii – jak to jest możliwe? Potrzebujesz profesjonalnej zmywarki gastronomicznej!
Otwierając lokal gastronomiczny szukasz oszczędności. Nic dziwnego, koszt przygotowania lokalu sięga pół miliona złotych, czasem nawet miliona. To sporo. Jednak na pewnych rzeczach nie warto oszczędzać, bo przyniesie to podwójne koszty w krótkim czasie. Tak wygląda sytuacja z zakupem sprzętu gastronomicznego. Czasem myślisz sobie, że wystarczy Ci piekarnik, płyta indukcyjna czy zmywarka taka, jaką masz w domu – z marketu. Nic bardziej mylnego. To co może być efektywne w domu, nie sprawdzi się w przypadku profesjonalnej kuchni – będzie mniej wydajne i przyniesie większe rachunki za wodę, gaz, a dodatkowo szybko się zepsuje, bo nie wytrzyma intensywnej pracy. Nawet nie myśl o zakupie zmywarki “domowej” do swojego lokalu. Lepiej zainwestuj w profesjonalną zmywarkę gastronomiczną. Tak, to prawda – jest ich sporo. Nie wiesz, którą wybrać? Podpowiemy Ci!
Zmywarka do naczyń
Uniwersalna zmywarka do naczyń z przeznaczeniem do lokali gastronomicznych sprawdzi się tak naprawdę wszędzie – w restauracji, barze, pizzerii, kawiarni. Najczęściej ma trzy programy trwające od 60 do 180 sekund. Temperatura wody myjącej sięga 60 stopni, a wody płuczącej 85 stopni. Warto zwrócić uwagę na funkcję SOFT START, podczas której ciśnienie wody na początku jest niższe i wzrasta stopniowo – wszystko po to, aby nie uszkodzić delikatnego szkła. Szczególnie ta funkcja przydaje się w barach.
Zmywarka kapturowa
Zmywarka kapturowa idealnie sprawdzi się w większych lokalach gastronomicznych. Można w niej myć naczynia, sztućce, kubki, talerze, szkło, tace czy pojemniki GN. Połączenie wysokiej temperatury wody z parą zapewnia czystość i najwyższy poziom higieny. Znika nawet najbardziej trudny i zaschnięty brud. Zmywarki pazurowe również posiadają 3 programy, trwające 60, 120 lub 240 sekund. Ich dużą zaletą jest budowa. Najczęściej są wysokie i wąskie. Otwierają się ku górze, dzięki czemu personel nie musi schylać się do naczyń.
Zmywarka do szkła
Zmywarki do szkła idealnie sprawdzą się w pubach i barach. Naczynia będą idealnie czyste, a do tego wypolerowane i bez zacieków. Wyciągnięte ze zmywarki od razu mogą trafić na półkę lub stół.
Zmywarka do filiżanek
Zmywarka do filiżanek to doskonałe rozwiązanie dla restauracji, ale przede wszystkim kawiarni. Na filiżankach i kubkach nie pozostanie osad po kawie czy herbacie, a do tego masz pewność, że materiał, z którego są naczynia wykonane nie uszkodzi się pod wpływem temperatury.
Zmywarko-wyparzarka
To, co wyróżnia zmywarko-wyparzarkę to wysoka temperatura wody oraz silny strumień, w którym naczynia są myte. Dzięki temu naczynia pozostają czyste, a dodatkowo wszelkie drobnoustroje chorobotwórcze giną. Masz gwarancję czystych naczyń, które spełniają wymagania sanitarne. Zmywarko-wyparzarka sprawdzi się w każdym lokalu gastronomicznym, a także na stołówkach szkolnych czy w kuchniach przedszkolnych.