Naczynia na błysk czyli kilka słów o zmywarkach gastronomicznych

Naczynia na błysk czyli kilka słów o zmywarkach gastronomicznych

Czy wyobrażasz sobie funkcjonowanie zaplecza gastronomicznego bez zmywarki? Zapewne nie i zupełnie to nie dziwi! Odpowiednio dobrana zmywarka generuje tak naprawdę zyski i oszczędności.

Czystość w restauracji i hotelach to podstawa, Twoja wizytówka oraz karta atutowa. O tym trzeba pamiętać. Nic tak nie zniechęca Klientów jak niedomyte naczynia – nie wspominając o brudnych. Szczególnie dotyczy to branży gastronomicznej, gdzie na naczyniach podawane są produkty spożywcze, dania, napoje. Jak jeszcze brak serwetki może umknąć uwadze Twoich gości, to już zabrudzenia czy smugi na naczyniach zdecydowanie nie. Taka sytuacja daje Ci gwarancję – Twój klient na pewno do Ciebie nie wróci i jeszcze zniechęci innych do odwiedzenia Twojego lokalu czy hotelu. Dlatego zadbaj o czystość, bez konieczności wyrywania sobie rękawów. Wystarczy, że wybierzesz odpowiednią zmywarkę gastronomiczną!

Zalety zmywarek gastronomicznych

Człowiek jest niezastąpiony i potrafi lepiej dopilnować wielu spraw w przeciwieństwie do maszyn. Ta zasada jest ogólnie prawdziwa, ale niestety nie zawsze się sprawdza. Porównajmy mycie ręczne do mycia w zmywarce. Nie jesteśmy w stanie osiągnąć tak wysokiej temperatury, która zabije bakterie i wirusy. Ręcznie myjemy naczynia w dużo niższej temperaturze, a do tego przy większym zużyciu wody i przez dłuższy okres czasu. Jak podsumujemy te wszystkie czynniki to wychodzi nam, że cały proces mycia naczyń trwa dłużej i jest droższy. Więcej zużytej wody, częstsze jej podgrzewanie, detergenty, dodatkowy pracownik – wydatki idą w tysiącach złotych. Za te same pieniądze możesz kupić jednorazowo dobrej jakości profesjonalną zmywarkę gastronomiczną. Wybór sprzętu jest spory, jednak obojętnie czy jest to zmywarka kapturowa, czy zmywarka uniwersalna to zapewniają one idealne warunki mycia naczyń w krótkim czasie i przy zdecydowanie niższych nakładach. Zyskujesz także człowieka, który zamiast cały dzień stać przy zlewie, może obsłużyć większą ilość gości, a zmywania właściwie dogląda – opróżnia talerze z resztek, ustawia program mycia, kontroluje stan umytych już naczyń.

Którą zmywarkę gastronomiczną wybrać?

Oczywiście pojawia się pytanie, którą zmywarkę gastronomiczną wybrać? Nie ma tutaj złotej recepty, że tylko jeden rodzaj zmywarki będzie odpowiedni. Wszystko zależy od Twoich możliwości i potrzeb. Na pewno lepiej zrezygnować z typowych zmywarek, które są przeznaczone do użytku domowego. Będą one trochę tańsze niż te profesjonalne, ale zmieszczą mniej naczyń i nie tak wysokich jak gary, ich programy trwają nawet 2 godziny zamiast kilku minut i nie osiągną tak wysokich temperatur, jakie są wymagane przy myciu naczyń w profesjonalnych restauracjach. Jednym słowem – zaoszczędzisz na zakupie sprzętu, ale więcej zapłacić za jego eksploatację i nie osiągniesz zamierzonych efektów. Jeśli posiadasz duży lokal – salę weselną, hotel, naprawdę dużą restaurację – zdecydowanie lepiej jest postawić na zmywarkę kapturową, której program mycia trwa nawet minutę. Jeśli posiadasz mniejszy lokal, zmywarka uniwersalna będzie dla Ciebie wystarczająca.