
Wyposażenie zaplecza restauracji jest niezmiernie ważne. Odpowiedni dobór urządzeń gwarantuje optymalne warunki funkcjonowania. Dlatego dopasuj sprzęt gastronomiczny do swoich potrzeb. Stoisz przed wyborem zakupu zmywarki? Zobacz, na co zwrócić uwagę!
Naczynia na połysk
Zmywarki gastronomiczne różnią się od zmywarek, które mamy w domach. Dlatego absolutnie nie warto brać pod uwagę tej zwykłej, dostępnej w markecie z urządzeniami AGD. Przede wszystkim, zmywarki gastronomiczne są bardziej wydajne i spełniają normy związane z BHP. Naczynia są wyparzane w temperaturze 80 – 90 stopni, niszcząc pozostałości po bakteriach. Również w przypadku zmywarek gastronomicznych cykl mycia trwa dosłownie 3 minuty. Strumień wody jest znacznie silniejszy, co pozwala na szybkie i dokładne umycie naczyń w bardzo krótkim czasie.
Jakie naczynia taka zmywarka
Na rynku są dostępne różnego rodzaju zmywarki gastronomiczne. Najważniejsze, aby dopasować zmywarkę do typu naczyń, które posiadamy w restauracji czy lokalu gastronomicznym. Jeśli naczynia są zróżnicowane najlepiej wybrać zmywarkę uniwersalną. Są przystosowane do talerzy i szkła, często posiadają funkcję wyparzania, spełniając wymogi sanepidowskie. Jeśli prowadzisz bar, pub czy lokal, gdzie podajesz drinki i alkohole w szkle, najlepszym wyborem będą zmywarki do szkła. Zapewniają idealnie wypolerowane szkło. Strumień wody jest słabszy, a temperatura mycia oraz płukania jest dostosowana do delikatnego materiału. Zmywarki gastronomiczne do szkła mają wbudowany uzdatniacz wody, dzięki czemu szkło jest pozbawiane osadów z kamienia. Zmywarki do garnków i tac są zdecydowanie większe, ponieważ mieszczą większe gabarytowo naczynia. Sprawdzają się w każdym lokalu gastronomicznym, a szczególnie tym, gdzie wydaje się dużą ilość posiłków. W największych punktach gastronomicznych idealnym rozwiązaniem jest gastronomiczna zmywarka kapturowa. Posiada te same programy i funkcje co zmywarka uniwersalna. Otwierana jest od góry, przez co można umyć w niej duże naczynia takie jak garnki, misy czy też patelnie. Gwarantuje idealnie czyste naczynia w krótkim czasie, a do tego zmywarki kapturowe są przystosowane do pracy w trybie ciągłym. W sporych hotelach, domach weselnych, lokalach gastronomicznych, gdzie obłożenie jest naprawdę duże, zdają egzamin także zmywarki tunelowe. Podobnie, jak kapturowe, są przystosowane do pracy w trybie ciągłym. Mają jednak inną budowę. Zmywarki tunelowe składają się z modułów. Z jednej strony odkładane są naczynia brudne, a z drugiej strony wyciągamy te czyste.
O czym jeszcze pamiętać?
Przy wyborze zmywarki gastronomicznej nie tylko ważny jest jej typ. Konieczne jest zapewnienie odpowiednich warunków. Woda używana w nich nie powinna mieć wyższego poziomu twardości niż 6 stopni dH w skali niemieckiej. Ponadto, należy zapewnić odpowiednią instalację elektryczną. Zmywarki o dużej wydajności potrzebują zasilania 3-fazowego o napięciu 400 V. Natomiast zmywarki do szkła wymagają jednofazowego zasilania o napięciu 230 V. To nie koniec. Posiadając odpływ w podłodze albo w ścianie na wysokości 30 – 40 cm, można podłączyć zmywarkę do odpływu sposobem grawitacyjnym. W drugim przypadku trzeba urządzenie umiejscowić na podwyższeniu. Natomiast jeśli mamy kanalizację ścienną to lepiej pomyśleć o zmywarce z pompą odpływu.